Oletko kuullut, että yliopistossa voit löytää itsesi? Voit löytää itsestäsi täysin uusia puolia, kiinnostua asioista joiden olemassa olosta et ollut edes tietoinen, kokeilla omia rajojasi opiskelun ja opiskelijaelämän suhteen. Oletko myös kuullut, että yliopistossa saat elinikäisiä ystäviä? Jaatte vuosia saman ympäristön, tuttavat ja tavoitteet, koette yhdessä iloja ja suruja, stressiä ja juhlia. Nämä ihmiset elävät sinun kanssasi samassa kuplassa (siinä kuplassa haisee toisinaan vanha kalja, toisinaan tuore pannullinen kahvia). Mikäli haluat, voit näiden ihmisten kanssa muutamaksi vuodeksi unohtaa todellisen maailman realiteetit ja lipua rennosti opiskelijastatuksen suomaan turvasatamaan.

Olet varmasti myös kuullut opiskelijaelämän tarjoamista lukuisista uusista kokemuksista. Syventyminen tieteen tekemiseen, tutkimuksiin ja vanhoihin mutta, ah! niin päräyttäviin teorioihin voi tunnetusti jopa viedä yöunet, niin innostavaa se voi olla. Toisinaan kokemuksista rikkaimmat koetaan pimeyden jo laskeuduttua ja kellon lähennellessä neljää aamulla. Vaihtovuosi tai puolikas on varmasti yksi elämän parhaista kokemuksista monille, kaikkine hyvine ja huonoine hetkineen.

Kaikki tämä on täyttä totta, ja niin monella eri tasolla! En ikinä pystyisi tiivistämään omaa yliopistokokemustani muutamaksi lauseeksi, parhaita hetkiä on niin paljon ja kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Yliopisto ei ole mikä tahansa oppilaitos, vaan täällä voit muokata opiskelijaelämäsi juuri itsesi näköiseksi. Itse tulin kolme vuotta sitten yliopistoon täynnä intoa ja uteliaisuutta, ja olin päättänyt suhtautua avoimesti kaikkeen ja kokeilla kaikkea, mikä tuntuu omalta tai kiinnostaa edes rahtusen. Aloitan edelleen neljännen opiskeluvuoteni samoilla fiiliksillä. Edelleen luen uusia sähköposteja niin kuin jokainen niistä voisi tarjota taas jotain, mistä kiinnostua ja innostua.

Näiden puheiden saattelemana haluan onnitella sinua, Indexin fuksi, uudesta opiskelupaikasta! Voit syystä olla ylpeä omasta saavutuksestasi. Toivon, että otat oman paikkasi meidän yhteiskuntatieteellisessä ja kasvatustieteellisessä yhteisössämme, ja tulet osaksi tätä lämminhenkistä ja poikkitieteellistä porukkaa. Me Indexissä valvomme sinun etuasi tiedekuntatasolla ja järjestämme paljon poikkitieteellistä toimintaa. Et ehkä vielä tiedä tarkkaan, mitä ainejärjestöt tai tiedekuntajärjestöt tekevät, mutta kun se selviää ja toiminta alkaa kiinnostaa, lähde rohkeasti mukaan vaikuttamaan! On meistä itsestämme kiinni, mitä teemme ja miten. Myös tapahtumiin osallistuminen on yhtä tärkeää kuin niiden järjestäminenkin – kummassakaan ei ole järkeä ilman toista.

Opiskelijajärjestökentän laajuuden ja monimuotoisuuden ymmärtäminen voi viedä tovin jos toisenkin. Muistan itse ihmetelleeni ääneen fuksisyksynäni, että mikä on Index ja kuulunko minäkin siihen, siis onko ne tapahtumat tarkoitettu myös meille? Nyt levittäkää ilosanomaa: jos ainejärjestösi on Dialectica, Fobia, Katko, Kompleksi, P-klubi, Putex, Sklubi, Statistika tai T-klubi, kuulut myös Indexiin!

Mahdollisuuksien läväyttäminen ensimmäisenä syksynä opiskelijan verkkokalvolle ja tietoisuuteen voi ehkä aluksi tai myöhemminkin toisinaan ahdistaa, mutta onneksi opiskelu kestää monta vuotta. Sinulla on aikaa etsiä itseäsi ja kokeilla rajojasi. Jos uusiin ihmisiin tutustuminen jännittää tai ontuu ensimmäisinä viikkoina, voit kerätä rohkeutesi myös myöhemmin. Tärkeintä on, että muistat tämän: olet aina tervetullut.

Nähdään syksyllä!