Toukokuussa julkaistu hallitusohjelma oli karua luettavaa. Lupaukset olla leikkaamatta koulutuksesta eivät pitäneet, vaan toukokuussa julkaistussa hallitusohjelmassa linjattiin yli 600 miljoonan euron leikkauksia koulutuksesta. Heti syyskuun alussa ylioppilaskunnat ympäri Suomea organisoivat koulutusleikkauksia vastustavan Takinkääntöpäivä-tapahtuman, joka näkyi yliopistossamme TYYn toimesta sekä sosiaalisessa mediassa näkyvästi. Index osallistui myös takinkääntöpäivään julkaisemalla instagram – tilillään kuvan takit nurinpäin.

Kesällä järjestettiin monia mielenilmauksia koulutusleikkauksia vastaan, joihin itsekin osallistuin ahkerasti. Ääntä onkin nyt pidettävä. Vuoteen 2019 mennessä on suunniteltu 70 miljoonan euron leikkauksia opintotukeen, mikä tarkoittaisi opintotukikuukausien rajaamista ja indeksisidonnaisuuden poistamista. Hallituksen pyrkimys vähentää maisterien määrää on herättänyt myös kiivaita keskusteluja opiskelijoiden kesken.  Ville Niinistö nosti hiljattain facebook-sivuillaan esiin sen, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen oli ilmoittanut hallituksen tavoittelevan kaksi kertaa ilmoitettua suurempia leikkauksia opintotukeen. Tulossa on siis kovat taistelut opintotuen puolesta, joten valmistaudutaan jo bannerein marssimaan Kansalaistorille.

Suunnitellut koulutusleikkaukset tulevat vaikuttamaan opiskelijoiden arkeen, mutta myös koko yliopiston toimintaan.  Yliopistot saavat osansa koulutusleikkauksista, sillä opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) saatu rahoitus vähenee ensi vuonna 9 miljoonaa euroa yliopistoltamme. Turun yliopiston hallitus kokousti perjantaina 18.9 ja päätti leikkauksien takia Soke-ohjelmasta. Soke–ohjelmalla tarkoitetaan talouden sopeuttamis – ja rakenteiden kehittämisohjelmaa, josta tarkempaa informaatiota löytyy yliopiston sivuilta. Soke- ohjelman vaikutus yliopistomme toimintaan tulee vielä selventymään konkreettisemmin.  Tärkeintä oli, että Turun yliopistossa ei jouduttu käymään yt-neuvotteluja. Toisin kuin Turussa Helsingin yliopistolla päädyttiin vähentämään henkilöstöä 1200 hengellä, johon Helsingin yliopiston väki reagoi valtaamalla Porthania-rakennuksen.

Epätoivoon ei kannata kuitenkaan nyt vaipua, sillä se ei hyödytä ketään. Tärkeintä on pitää keskustelua yllä ja osallistua vaikuttamiseeen silloin, kun siihen on tilaisuus. Suosittelen seuraamaan Indexin facebook-sivuja ja liittymään index-info sähköpostilistalle Indexin nettisivuilta. Saat näiden kautta tärkeää tietoa valtakunnallisista koulutuspoliittisista uutisista sekä siitä, mitä  yliopistossamme ja tiedekunnassamme tapahtuu. Vaikuttamisen muotoja on monia, mutta helpointa on vaikuttaa silloin, kun on saatavilla tietoa. Kannattaa seurata siis, mitä koulutuspolitiikassa tapahtuu.

Stay tuned.

Karoliina Lehtola
Kirjoittaja on Index yhteiskuntatieteet ja kasvatustieteet ry:n opintosihteeri, ympäristövastaava ja halloped-koordinaattori vuonna 2015.