IRCnetissä toimii indexläisten vapaamuotoista reaaliaikaista keskustelua varten Indexin oma IRC-kanava, #index-ry. Kanavalla hengaamalla (irkkaamalla) löydät tietenkin juttuseuraa kevyeen – tai miksei vähän raskaampaankin – jutusteluun, ja kanavan kautta saa yhteyden myös hallitukseen.

Mikä IRC?

IRC (lyhenne sanoista Internet Relay Chat, puhekielessä irkki) on eräs Internetin pikaviestintäpalvelu (instant messenger), joka mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun Internet-käyttäjien välillä. IRC:n keskustelut käydään kirjoittamalla tekstiä ja lukemalla näytöltä muiden kirjoittamia viestejä. IRC:iin pääsee tarkoitusta varten tehdyllä asiakasohjelmalla tai joidenkin WWW-sivujen kautta. –Wikipedia

IRC on siis netissä toimiva keskustelujärjestelmä, hiukan samantapainen kuin monille tuttu Facebookin chat-toiminto. Koukkuna IRC:ssä on kuitenkin sen yhteisöllisyys ja positiivinen arvaamattomuus: IRC:ssä keskustellaan pääasiassa kanavilla, joilla jutustellaan useamman käyttäjän kesken, jotka eivät välttämättä ole ennalta toisilleen tuttuja muualta. Toki IRC:ssä voi lähettää myös yksityisviestejä. IRC on tekstipohjainen, kevyt ja simppeli tapa yhteydenpitoon ja vaivattomaan rupatteluun.

IRC-kanavat

Irkissä voi keskustella samanaikaisesti usealla kanavalla, ja suurimmalla osalla muistakin opiskelijajärjestöistä on oma kanavansa. Seuraavat indexläiset kanavat ovat kaikki IRCnet-verkossa, jonne pääset helpoiten yhdistämällä osoitteeseen irc.utu.fi.

  • #index-ry (kaikki indexläiset)
  • #dialectica (filosofia)
  • #tilastotiede (tilastotiede)

IRC-kanavat toimivat periaatteessa samalla tavalla kuin Twitterin Hashtagit. Mikäli haluat perustaa omalle ainejärjestöllesi tai muulle kiinnostuksen kohteellesi kanavan tai liittyä mahdollisesti aiemmin aloitettuun keskusteluun, yksinkertaisesti luot uuden kanavan ja kutsumalla sinne muitakin. Esimerkiksi #jääkiekko tai #taloustiede.

Kuinka liityn kanavalle?

Käyttäjä voi liittyä kanaville erityisen asiakasohjelman kautta. Käytännössä siis irkkaamaan pääset lataamalla omalle koneellesi jonkin IRC-ohjelman, käyttämällä yliopiston tarjoamaa etäyhteyttä tai käyttämällä jotain tavallisessa nettiselaimessa toimivaa ratkaisua. Jälkimmäinen on varmasti helpoin ja nopein tapa liittyä kanavalle. Eri IRC-ohjelmia on lukuisia, mutta jollakin seuraavista pääset hyvin alkuun.

XS4ALL Cebchat
webchat.xs4all.nl
Helppokäyttöinen selainpohjainen IRC-sovellus
Pidgin
Ilmainen Windows-versio (lataussivu)
Ilmainen pikaviestintäohjelma, joka tukee useita pikaviestinverkkoja (IRC, AIM, MSN Messenger ym.)
XChat
Ilmainen Windows-versio (lataussivu)
IRC-asiakasohjelma

Hyödyllisiä ja kattavampia ohjeita

Statistikan IRC-opas (hyvin suositeltava!)

Digit ry:n IRC-ohjeet